Een verdomd harde wind, als je het ons vraagt. Maar van één ondernemer weten we zeker, die slaat zich er wel doorheen en zal altijd blijven lachen…

Geschreven door: Eindhovens rondje

Jeroen Veldkamp, ondernemer, inspirator, een gever en gunner. Iemand waar je alleen maar van kunt houden. Hij deelt en vermenigvuldigd erop los. Altijd met een lach en een ongekend creatief, commercieel brein. Geen gladde praatjes, lekker recht toe recht aan en altijd out of the box. Jeroen is iemand die foodtrends en hippe veranderingen naar ons pittoreske stadje haalt. Hij reist het land door als trendwatcher, spreker, ondernemer, allemansvriend en heeft lucky us, Eindje als hometown. Ofja, Maarheeze…
Brein achter COFFEELAB
Jeroen is Eindje’s most famous coffee guy, misschien wel Neerlands… Samen met zijn compagnons Jan-Willem van der Aa en Rob Bongers zijn zij het brein achter COFFEELAB. Ze bundelen de krachten van strateeg, visionair, socialist, verbinder, creatieveling en hersenkraker achter een brand. Coffeelab heeft dé golden circle. De why, how en what van dit concept maken Coffeelab een groot succes, inmiddels ook ver buiten Eindje.

(Google eens een rondje, er is genoeg leuks over deze mannen te lezen).
COFFEELAB impressie

Jeroen aan het woord…

Eigenlijk is het begrip ‘ondernemer’ totaal verkeerd gekozen. Althans, als je horeca-ondernemer bent”.

We zijn namelijk meer aan het geven, dan dat we nemen. Dat was overigens al zo voordat we met z’n allen in het diepe werden gegooid.

Het zelfde geld voor de term: ‘voor jezelf werken’. Voor onszelf werken? Horeca-ondernemers werken helemaal niet voor zichzelf. Het gaat ons vooral om onze gasten en onze leveranciers. Als wij echt voor ons zelf hadden gewerkt, dan hadden we lekker de deuren dicht gedaan. Onze tong uitgestoken naar iedereen en toedeloe.

Maar zo zitten horeca-ondernemers niet in elkaar. Wij denken: als onze lieve gasten ons maar niet vergeten. En wat doen we dan? We verruimen de openingstijden, verbreden ons werkterrein naar bezorgen en to go. We vluchten van productgroep naar productgroep. Koffie zaken gaan kip verkopen. Kip restaurants pakken de borrelplanken erbij. En de borrelplank zaken doen het samen met een sterrenchef.

Nie mauwen…

Gechargeerd natuurlijk, maar dat is wel wat we doen. Voor ons zelf? Nee joh. Weer niet. Voor onze medewerkers en huurbazen. Toegegeven, de ene ondernemer gaat er slimmer mee om dan de ander. Wij hebben hier allemaal niet voor gestudeerd hè?! Ik vind het geweldig hoe de horeca laat zien hoe inventief we met z’n allen zijn. “Niet mauwen, maar bouwen”!

Hybride concepten en de blijvertjes

Het is ook een interessante fase. Er worden nieuwe hybride concepten geboren. Er zitten ongetwijfeld blijvertjes tussen. Bij Coffeelab proberen we vooral rustig en positief te blijven. Wij hebben het geluk dat we met 3 ondernemers zijn. Waarvan er sowieso twee zeer verstandig en kundig zijn, en de rust bewaren. Ik kan daardoor wat meer buiten de lijntjes blijven kleuren en herrie maken.

Het rouwproces van een ondernemer

Deze fase is goed te vergelijken met de 6 stappen waar je doorheen gaat tijdens een rouwproces. Misschien herken je het ook:

Fase 1. Paniek, geschokt en ongeloof.
Fase 2. Ontkenning.
Fase 3. Weerstand: woede, angst, schuld.
Fase 4. Aanvaarding, loslaten, accepteren.
Fase 5. Betrokkenheid: in actie komen, experimenteren.
Fase 6. Integratie en betekenis zoeken

Stel dat dit klopt en we komen met z’n allen tot fase 5 en 6. Dan wordt de horeca aan het einde van de tunnel in ieder geval een stuk meer inclusief en betrokken.

Ik wens alle collega’s veel rust en wijsheid. Praat met elkaar. Help elkaar. Maak elkaar beter!

Eindhovens Rondje.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.